Licht & Troost

Datum:
21/06/2021 - 10/07/2021
Plaats:
Frijthout, 2540 Hove

Openluchttentoonstelling 'Licht en Troost' verbindt mensen en gemeentes

Tijdens de langste dag van het jaar, 21 juni, gaat de tijdelijke openluchttentoonstelling ‘Licht en Troost’ van start. Verspreid over het natuurdomein Frijthout en de kasteeltuin Fruithof staan tot en met 10 juli een twintigtal kunstwerken die levensthema’s als verlies, kwetsbaarheid en kracht in het licht zetten. Negen kunstenaars brengen daarmee in woord en beeld wat soms zo moeilijk uit te drukken is. Ze hebben zich hierbij laten inspireren door hun eigen ervaringen en inzichten. De QR codes bij ieder kunstwerk bieden de bezoekers telkens een diepere laag in het geheel. Met dit project zetten de initiatiefnemers Greet Peeters, Karlijne Moons en Alexandra Hustinx de schoonheid en het belang van verbinding tussen mensen én met de natuur in de kijker.

“Het idee voor deze tentoonstelling ontstond tijdens één van onze intervisiewandelingen door het Frijthout. Dit natuurdomein verbindt de gemeentes Boechout, Hove en Mortsel. Het is een welkome plaats voor wandelaars, fietsers, gezinnen, spelende kinderen, mijmeraars en romantici. Men komt hier samen, om te delen en te beleven. Het domein biedt, zeker in tijden van corona, lichtpuntjes en energie. En zo is ook het idee van ‘Licht en Troost’ ontstaan.”, vertelt Karlijne.

“Meer dan ooit worden mensen geconfronteerd met hun eigen kwetsbaarheid. Daardoor is er behoefte aan mildheid, schoonheid en troost. Kunst heeft de kracht om mensen te verbinden, met zichzelf en met elkaar. Woorden en beelden raken onze innerlijke leefwereld, de plek waar onze emoties leven. Kunst kan ons ontroeren, beroeren en zelfs helen.”, vult Greet aan.

De tentoonstelling is vanaf 21 juni te bezichtigen. Een symbolische startdatum volgens de collega’s ritueelbegeleiders. “De aankondiging van de zomer gaat gepaard met de langste dag. Een bijzonder moment om in het licht te zetten wat aandacht en liefde nodig heeft. Je kijk naar het leven? Het gemis van iemand of iets? De behoefte aan nabijheid? Dit is het moment om bewust stil te staan en daarom zo passend voor de start van deze tentoonstelling.”, zegt Alexandra.

De bezoekers mogen zich verwachten aan een brede waaier van kunstvormen. De werken vertellen een persoonlijk verhaal van de kunstenaars. Rouw en verdriet zijn hierin verweven. Net zoals licht en troost. De QR codes bij de werken voorzien bezoekers van meer informatie, een vleugje muziek, een gedicht, gedachten die uitnodigingen tot mijmeren. Andere installaties nodigen meer uit tot interactie. Hierbij krijg je de kans om iets mee te nemen en achter te laten. “Wij hopen met deze tentoonstelling, waarbij beleving voorop staat, de bezoekers dichter bij hun kwetsbaarheid en kracht te brengen. Verdriet mag er zijn, net zoals licht en troost.”, concluderen ze.

Programma en praktisch

Licht en Troost is van 21 juni tot en met 10 juli te bezichtigen in het natuurdomein Frijthout (aan de Oudstrijderslaan) en de kasteeltuin Fruithof. Deze locaties liggen op wandelafstand van elkaar. De kasteeltuin Fruithof is direct bereikbaar via een wandelpad vanuit het Frijthout. De route wordt gemarkeerd.

Respecteer de geldende coronamaatregelen. Kom alleen of in bubbel. Het dragen van een mondmasker is verplicht wanneer men de 1,5 meter afstand niet kan waarborgen.

Meer info?

Zie: https://www.facebook.com/LichtenTroost