een idee van ...


Kathleen & CoKathleen Roskams is de bezielende kracht achter Lost & Co. 
Sandra De Haes, Katrijn Ossaer, Grieke Forceville en Vincent de Coninck
gaven haar eerste idee mee vorm.

De voorbije 20 jaren werkte ik als psychologe in verschillende contexten met mensen rond verlies: in het onderwijs, het jeugdwerk, in een therapeutische groepspraktijk en binnen een buddywerking voor jonge mensen met kanker. Ik zag vaak hoe sterk mensen zich hielden terwijl ze zich diep van binnen vaak eenzaam voelden.

We leven in een wereld waar het accent ligt op 'gelukkig zijn'. Vooral 'hoelang een verlies mag duren' is taboe: het kan wel even maar het leven gaat snel verder. Dat maakt durven/kunnen stilstaan, als je het nodig hebt, extra moeilijk. Mensen vervreemden zo van zichzelf en denken dat er iets niet normaal met hen is. Ook je omgeving wil dat het zo snel mogelijk weer beter met je gaat en weet vaak niet hoe ermee om te gaan. Mensen die ik tegenkwam zeiden me: hier (in therapie of een groep) kunnen we erover praten, maar in de echte wereld lukt dat niet. Ik heb dat zelf ook ervaren. De eerste dag na een lange ziekteperiode ging ik weer werken en was er niemand die een vraag (durfde) stellen. Dat vond ik echt té gek. Net ruimte en tijd voor verlies maken, zorgt dat mensen hun kracht na verlies kunnen terug vinden.

Ik hoorde veel verhalen, stuk voor stuk authentieke verhalen, groeiverhalen over hoe mensen worstelden én toch een weg vonden. Wanneer we deze niet alleen binnen de hulpverlening delen maar vooral ook met elkaar, zorgen we voor een natuurlijk netwerk en creëren we een cultuur zonder taboes rond verloren gevoelens. Dan zullen minder mensen zich alleen voelen met verlies. Mensen hebben verschillende manieren om met verlies om te gaan: erover praten, schrijven, iets creëren, goed voor jezelf zorgen, iets betekenen voor anderen. Lost & Co geeft je de kans om te ontdekken wat jij nodig hebt. Je kan gebruik maken van ons warme aanbod of zelf Co worden.

We zijn al met 60 vrijwilligers: compagnons, graag gedaan-ers, sponsors en ambassadeurs.
Gelukkig want er is nog veel (net)werk te doen !