een idee van ...


Kathleen & CoKathleen Roskams is sinds 2018 de bezielende kracht achter Lost & Co. 
Sandra De Haes, Katrijn Ossaer, Grieke Forceville en Vincent de Coninck
gaven haar eerste idee mee vorm.

De voorbije 20 jaren werkte ik als psychologe in verschillende contexten met mensen rond verlies: in het onderwijs, het jeugdwerk, in een therapeutische groepspraktijk en binnen de buddywerking voor jonge mensen met kanker. Ik zag hoe ze zich vaak sterk hielden terwijl ze zich eenzaam voelen. We leven in een wereld waar het accent ligt op 'gelukkig zijn'. Vooral 'hoelang een verlies mag duren' is taboe: het kan wel even maar het leven gaat snel verder. Mensen vervreemden zo van zichzelf en denken dat er iets niet normaal is. Ook je omgeving wil dat het zo snel mogelijk weer beter met je gaat of weet niet goed hoe met je om te gaan.  

In 2020 stond mijn leven op zijn kop met een diagnose borstkanker en de lockdown waarin we terecht kwamen. Dat mijn gezin en ik dit niet alleen moesten doen maar dat we konden terugvallen op het warme netwerk van Lost & Co, op vrienden en buren, dat was goud waard. Dat wens ik iedereen toe. Zeker niet alleen wanneer je pas iemand verloren bent of bv. tijdens een kankerbehandeling maar nog veel meer daarna: wanneer de wereld verderdraait en jij voor dé uitdaging staat je leven te hertekenen.  

Samen met onze co's hoorde ik daarover al vele zachtsterke verhalen. Authentieke verhalen. Groeiverhalen. Wanneer we deze verhalen niet alleen binnen de hulpverlening delen maar vooral ook met elkaar, zorgen we voor een natuurlijk netwerk en creëren we samen een cultuur zonder taboes rond verloren gevoelens. Dan zullen minder mensen zich alleen voelen met verlies. Mensen hebben verschillende manieren om met verlies om te gaan: erover praten, schrijven, iets creëren, goed voor jezelf zorgen, iets betekenen voor anderen, een actie doen en de opbrengst schenken aan een mooi doel. Lost & Co geeft je de kans om te ontdekken wat jij nodig hebt. Je kan gebruik maken van ons warme aanbod, iemand verwennen met een troostcadeau's of zelf Co worden.

We zijn al met 60 vrijwilligers: compagnons, graag gedaan-ers, sponsors en ambassadeurs.
Gelukkig want er is nog veel (net)werk te doen !