Over Lost & Co

Alles begint met een droom

Kathleen, de bezielster van Lost & Co, werkte 18 jaar lang met jonge mensen rond verlies in verschillende sectoren. Ze zag hoe jongeren zich vaak alleen voelden met hun verlies. Achter gesloten deuren durven ze er wel over praten, maar in de echte wereld houden ze zich sterk en willen we er onze vrienden niet mee lastig vallen. In een wereld vol vind-ik- leuks is het niet evident eens ongelukkig te mogen zijn.

Kathleen bracht vaak mensen samen, en ontdekte de kracht en betekenis van ontmoetingen tussen mensen met gelijke verhalen. Eén gesprek maakte soms al een wereld van verschil: het gevoel dat je niet alleen bent, erkenning voor de impact die verlies heeft, waardevolle tips, lichtpuntjes en hoop. Ze wilde dit graag voor en mét meer mensen kunnen realiseren. Wat als we met meer mensen gewoner zouden doen over verlies? Wat als we de onwennigheid errond wegnemen en verhalen delen met elkaar? Uit die droom is Lost & Co geboren. 

Het was niet zo moeilijk enthousiastelingen voor dit idee te vinden. We kregen in 2018 de kans van Kom op Tegen Kanker om met een startsubsidie Lost & Co te lanceren in Lier, voor jonge mensen met verlies. Ondertussen klopt ons hart verder voor jongeren maar zijn we er graag voor iedereen en bereiken we steeds meer mensen in heel Vlaanderen. Inmiddels zijn we met een 80-tal vrijwilligers die het sociale kapitaal en de hefboom van onze werking vormen.

Waarom Lost & Co?

Verlies hoort bij het leven. Iemand verliezen, of je eigen gezondheid (fysiek of mentaal) kwijt raken: het overkomt uiteindelijk iedereen. Toch is er voor gebroken of verloren gevoelens weinig plaats in het gewone leven van elke dag. 

Met Lost & Co doen we aan Kintsugi. Dat is Japans voor ‘gouden herstelling’. Gebroken servies wordt er niet weggegooid maar gelijmd met goud. De barsten, breuken en onvolkomenheden worden benadrukt in plaats van weggestopt. Lost & Co doet hetzelfde met verhalen van mensen. We tonen de barsten én de kracht van verhalen. Ze mogen gezien worden. 

Lost & Co steekt verlies niet weg maar geeft het ‘een gouden randje’: we ondersteunen mensen om eigen manieren te vinden om met verlies om te gaan en er kracht uit te halen. We laten rouw en verlies niet louter aan professionals over maar brengen het terug naar het hart van de maatschappij, waar burgers voor elkaar zorgen. Zo bouwen we aan een meer verlieskundige samenleving, waarin elk verlies erkenning krijgt en bespreekbaar is.

Wat doet Lost & Co?  


Lost & Co maakt verlies zichtbaar en bespreekbaar en daagt iedereen uit om op eigen wijze met verlies om te gaan en daar kracht uit te halen.  Dat doen we op verschillende manieren: 

Onze unieke kracht


Verlies in brede zin - Lost & Co erkent verlies in brede zin en laat mensen er anders naar kijken. We zijn er zowel voor mensen die iemand dierbaar verloren zijn als voor wie zijn gezondheid verloor (fysiek of mentaal). Verlies hoort bij het leven en iedereen kent verlies in mindere of meerdere mate bij zichzelf of in zijn nabije omgeving.

Gelijk(w)aardige uitwisselingen - Lost & Co zorgt dat mensen met herkenbare verhalen elkaar kunnen ontmoeten. In die uitwisseling schuilt de erkenning.

Zorgzame stad - Vele warme mensen samen geven iets wat ze graag doen en goed kunnen. Iedereen vanuit de overtuiging dat een klein gebaar veel kan betekenen. Iedereen vanuit een verhaal met een gouden randje. Zo brengen we een hele stad in beweging rond verlies.

Onze kernwaarden


Ongedwongen & gewoon - Afspreken in een koffiebar of samenwandelen. Praten over verlies én meer. Iets doen en ervan genieten. Gratis voor iedereen.

Op eigen wijze - Wie of wat je tot steun kan zijn, verschilt. Lost & Co heeft geen vast recept, geen vast moment of geen afgelijnde tijdsduur. Je kiest zelf wie of wat bij je past en wanneer. Zo blijf je dicht bij jezelf.

Integer - Respectvol met elkaar. Zorgzaam met grenzen, gegevens en gevoelens.