Wereldlichtjesdag 2021

Wereldlichtjesdag 2021:  

‘Geen kind is zo aanwezig, als het kind dat wordt gemist’

Elke tweede zondag van december is het World Wide Candle Lighting of Wereldlichtjesdag. Op die dag worden er wereldwijd om 19 uur lokale tijd kaarsen gebrand voor overleden kinderen. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor ouders die hun kind hebben verloren en daarbij mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet. Lost & Co vzw staat op Wereldlichtjesdag extra stil bij alle kinderen die, op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden.

En niet alleen wij doen dit. Ook de stad Lier, het OCMW en het Huis van het Kind willen altijd - maar op Wereldlichtjesdag in het bijzonder - ouders ondersteunen bij het verlies van hun kind. Daartoe bieden we hen, in samenwerking met de vzw Ouders Van een Overleden Kind (OVOK), dit gedicht van Vincent Vandommele aan:

Elke plotse gedachte aan jou
wil ik drogen in een dik boek,
telkens weer
tot het helemaal vol is.
Dan zet ik het op die lege plek
midden in de boekenkast
tussen “Raad eens hoe veel ik van je hou”
en “Overal en ergens”.

Dan begin ik opnieuw
want er blijft nog zoveel leegte over…

© Vincent Vandommele

 

Waar kan je, als ouder van en overleden kind(je), op zoek naar troost?

Praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, kan helpen. Onze compagnons Ann en Elsie hebben zelf hun kind(je) verloren.  Je kan kosteloos een gesprek aanvragen met één van deze mama's op een moment dat het jullie beiden past. Vraag hier een gesprek aan.

Je kan een lichtpunt-mutsje bestellen. Onze vrijwilligster Charlotte Cools - wiens zus vorig jaar zelf bevallen is van een sterrenkindje - heeft deze kleurrijke troostpoppetjes gemaakt. Hoeveel troost biedt een knuffeltje niet aan een kind? Hoe mooi is het om ook aan volwassenen die rouwen een houvastje te kunnen bieden?

Het Huis van het Kind Lier heeft alvast een bestelling geplaatst, zodat ze alle ouders van een sterrenkindje een lichtpunt-mutsje kunnen aanbieden. Wij willen hen alvast bedanken om ons initiatief verder bekend te maken!

Meer weten over deze kleurrijke popjes? Lees Charlotte's verhaal hier.

In een herdenkingsboom - duurzaam symbool van troost, bezinning en verbondenheid - kan je een kleurrijk lint hangen voor je overleden kindje (hoe jong ook). Wist je dat er herdenkingsbomen staan op de begraafplaats ‘Kloosterheide’ in Lier en op de begraafplaats ‘Beekstraat’ in Koningshooikt? 

Meer informatie over de herdenkingsbomen vind je hier.

Terug naar het overzicht